De la Columb în Constanţa

Unde era America acum dacă nu avea Columb barcă, discuţiile filozofice despre “ Corabia lui Tezeu” nu ar fi existat, nici blocurile de piatră, care coborau Nilul pe vase cu pânze, nu ar fi ajuns niciodată piramide,  iar fără “Piraţii din Caraibe” nu l-am fi vazut aşa des pe Depp … .

Pe langă amprenta frumoasă şi extrem de folositoare pe care o lasă navele cu pânză în istorie, ele au misterul lor. Toţi am facut o barcă din hârtie când eram mici și majoritatea am testat-o într-o baltă.

Când raportezi lucrurile la o scală mai mare, lucrurile nu mai sunt aşa de simple. Ca să pui un velier în mişcare îţi trebuie mai mult de un catarg şi o pânză. Îţi trebuie o echipă pricepută, nişte oameni care şi-au dedicat o bună parte din timp înţelegerii fizicii şi matematicii. Cum bate vântul, dacă alegi să navighezi drept sau în zig zag, dacă eşti pregatit de o furtună pe mare sau te surprinde una?

regata-marilor-veliere-27

Desigur ai parte şi de clipe minunate… Când eşti în liniştea apei, când prinzi un apus sau un răsărit superb și navighezi doar cu ce ţi-a dat natura.

Toate aceste lucruri pe care echipajul le are în vizor devin pasiune, iar când mai mulţi oameni se întâlnesc având aceeaşi pasiune sigur se va naşte şi o competiţie.

Asta se întamplă în portul Mării Negre din Constanţa. Între 8 şi 11 septembrie vor acosta 14 nave pe care curioşii le pot vizita gratuit. După ce vor bucura vizitatorii portului, acestea se vor întrece pe Marea Neagră spre Rusia, apoi spre Bulgaria.

Competiţia sportivă nautică poartă denumirea de regată, de aici şi numele evenimentului Regata Marilor Veliere. Informaţii despre nave, dar şi poze cu acestea poţi gasi aici.

Dintre cele 14 ambarcaţiuni vor face parte și cele ale României:

Velierul“ Mircea”, construit în perioada 1938 – 1939 în Hamburg, Germania, intrat în serviciul Marinei Regale Române pe 17 mai 1939. Numele este inspirat de la fostul Domn al Ţării Româneşti, Mirceacel Bătrân. Ultima reparaţie capitală a navei Mircea a fost în 2002, devenind astfel una dintre cele mai moderne veliere din clasa ei.

Velierul “Adornate”, o goeleta autentică cu o lungime de 37.14 m, având o ținută extrem de elegantă și impunătoare, construită în anul 1961 ca pescador, transformata în goeleta în 1997 și reconditionată în 2006.

 

Vei putea să vezi aceste veliere și altele din Rusia, Spania, Portugalia, Bulgaria, în perioada 8-11 septembrie, în cadrul evenimentului Regata Marilor Veliere. Bineînțeles, totul se va lăsa cu petrecere, după apusul soarelui. Vezi aici programul evenimentului.

regata-marilor-veliere-1

Ne vedem acolo!

*Acest articol este înscris în BlogalInitiave.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s